Verlatingsangst is een verzamelnaam voor scheidingsgerelateerde gedragingen die een hond gaat vertonen wanneer hij alleen gelaten wordt.
Een hond met verlatingsangst voelt zich gestrest of geraakt in paniek wanneer deze alleen gelaten wordt door zijn baasje. Dit is een ernstig probleem voor je hond waar zijn gezondheid en welzijn serieus onder lijden.
Grootste symptomen van verlatingsangst
hijgen, piepen, janken, blaffen, kwijlen,...
spullen slopen
deurlijsten stuk bijten,
krabben aan de deur
nerveus heen en weer lopen
hun behoeftes doen en er soms doorheen lopen (wanneer ze normaal zindelijk zijn)
nerveus worden als het baasje aanstalten maakt om te vertrekken
overdreven enthousiast zijn wanneer hun baasje terug thuis komt
proberen te ontsnappen uit het huis of de bench
...
Verschillende vormen van verlatingsangst?
Verlatingsangst bij honden kent verschillende vormen. Vaak kampt een hond met meer dan één vorm van verlatingsangst.
1. Hyper-attachment/ hyper gehechtheid
Een hond met hyper-attachment klampt zich als het ware vast aan 1 of soms meerdere specifieke gezinsleden. Ze voelen zich enorm verbonden met deze mensen en geraken in paniek wanneer deze weggaan. Het kan dus perfect zijn dat bij een gezin met 3 gezinsleden, de hond nog steeds in paniek geraakt wanneer hun ene specifieke persoon de deur uit gaat en de andere 2 gezinsleden nog aanwezig zijn.
Honden met hyper-attachment zijn direct alert wanneer hun speciale persoon iets doet en volgen deze overal in huis. Even gaan douchen of naar het toilet gaan, kan voor hen al genoeg zijn om in stress te geraken. Ze volgen je tot aan de deur en gaan dan huilen, blaffen, krabben aan de deur enzoverder.
In sommige gevallen kan er frustratiegedrag of agressie ontstaan wanneer de hond nog maar merkt dat de eigenaar zal weggaan.
2. Isolation distress/ angst om alleen te zijn
Deze honden kampen met een angstprobleem en dit komt nog meer tot uiting als ze alleen gelaten worden. Hun angst wordt o.a. veroorzaakt door geluiden of visuele prikkels van buitenaf. Denk maar aan de geluiden van een drukke baan, vreemden die langs het huis passeren, stemmen in de gang van het appartement of de postbode die aanbelt om een pakje te leveren. Dit zijn allemaal zaken die een hond onveilig kunnen laten voelen. Op het moment dat hun baasje thuis is, hebben ze hier vaak ook al last van maar voelen ze zich beter door hun aanwezigheid. Gaat het baasje de deur uit, dan valt hun gevoel van veiligheid ook weg.
In tegenstelling tot hyper-attachment, maakt het bij deze honden niet uit wie er bij hen is. Dit kan elk gezinslid maar ook een hondenoppas zijn, zolang er maar iemand bij hen is.
3. Fear of seperation/ scheidingsangst
Honden die scheidingsverdriet hebben, geraken in stress en paniek omdat ze afgescheiden wordt van de persoon die ze nodig hebben om zich veilig te voelen.
Deze honden willen vluchten langs de weg waar hun baasje is weggegaan en gaan daardoor bijvoorbeeld deurlijsten gaan slopen of gaan hun behoeftes doen uit angst en er doorheen lopen, ook al zijn ze normaal zindelijk. Dit is louter een paniek reactie. Ze zijn “ in het rood” en beseffen niet eens dat ze dit doen.
4. Fomo (fear of missing out) en frustratie
Deze honden willen simpelweg de “fun” niet missen. Ze zijn gewend om vaak mee te mogen of hebben de verwachting dat ze mee mogen met hun baasje en geraken hierdoor gefrustreerd als dit niet zo is.
Frustratie ligt hier bovenaan bij het ontwikkelen van verlatingsangst. Om dit na te gaan, bekijken we enkele zaken zoals beweging, verrijking en verwachting. Wanneer een hond tekort gedaan wordt op deze vlakken, voelt hij zich onvoldaan en bijgevolg gefrustreerd.
Beweging
Teveel beweging is niet goed voor honden maar te weinig beweging kan ook een ding worden. De hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft, is afhankelijk van het ras, de leeftijd en de gezondheidstoestand. Een energieke hond van 1,5 jaar oud die het moet doen met een kort toertje om de blok of maar eens buiten gaat als het de eigenaar past en amper kan snuffelen of rondlopen, zal hier niet mee toekomen.
Verrijking
Stel jezelf volgende vragen: Krijgt je hond voldoende mentale stimulatie en prikkels aangeboden? Kan hij eens gewoon hond zijn en bijvoorbeeld eens lekker gaan snuffelen in de tuin? Heeft je hond voldoende kauwmateriaal en speelgoed om zich mee bezig te houden? Ga je zelf voldoende in interactie met je hond?
Verwachting
Het kan zijn dat je hond hoge verwachtingen heeft of het voor hem helemaal niet duidelijk is wanneer hij nu wel of niet mee mag met zijn baasje.
Maar hoe kom ik nu te weten of mijn hond verlatingsangst heeft of niet?
Bij verlatingsangst gaan honden gedragingen vertonen (zie typische symptomen) die ze niet gaan doen wanneer hun baasje bij hen is. Het kan ook zijn dat ze sommige gedragingen wel vertonen in bijzijn van hun baasje maar dat deze veel heviger tot uiting komen als hun baasje er niet is.
Bijvoorbeeld
Een hond die regelmatig zijn behoeftes doet in huis, zowel in bijzijn van zijn baasje als wanneer hij alleen is, is eerder nog gewoon niet zindelijk. Zou de hond daarentegen enkel zijn behoeftes doen wanneer zijn baasje uit huis is, wijst dit eerder op verlatingsangst.
Let op!
Wanneer de hond eerder onder zijn voeten kreeg nadat hij zijn behoeftes binnen deed, zal deze in het vervolg zijn behoeftes doen wanneer zijn baasje niet kijkt. Dit is iets om rekening mee te houden. Hij zal het dan bijvoorbeeld wel nog doen wanneer de eigenaar thuis is maar even niet kijkt evenals wanneer zijn baasje de deur uit gaat.
Bij verlatingsangst zal dit enkel gebeuren wanneer het baasje uit huis is!
Duidelijke signalen
Soms is het klaar en duidelijk dat een hond niet goed alleen kan zijn, doordat deze hevig en hard gaat blaffen wanneer hun baasje van huis is. De buren klagen dan dat de hond voortdurend zit te blaffen of je hoort het zelf al wanneer je op de oprit staat.
Je komt thuis en je hond heeft weer eens zijn behoeftes binnen gedaan terwijl hij dit nooit doet wanneer je thuis bent of er zijn spullen gesloopt waar hij anders niet aan komt. Dit zijn duidelijke signalen dat je hond niet alleen kan zijn.
Onduidelijke signalen
Een hond die voortdurend angstig heen en weer loopt, stress-signalen vertoont via zijn lichaam of zachtjes gaat janken, kan ook verlatingsangst hebben. Dit wordt helaas zo snel niet opgemerkt. Maar laat je niet vangen, deze honden kunnen net zoveel afzien als honden die het huis slopen, maar het uit zich gewoon anders.
Een hond met verlatingsangst kan zich even goed heel de dag kalm houden en de angst in stilte uitzitten. Hierbij moet je een krak zijn in lichaamstaal en de stress-signalen van je hond goed kunnen herkennen.
Mensen gaan verlatingsangst vaak pas als een probleem ervaren wanneer ze er zelf ongemak van hebben.
Huisdiercamera
Het beste wat je kan doen om te achterhalen of je hond verlatingsangst heeft, is om deze te observeren met een huisdiercamera en te kijken naar het gedrag wanneer deze alleen gelaten wordt.
Hopelijk zijn jullie met dit artikel wat wijzer geworden en merk je sneller het ongemak van je hond op. Verlatingsangst is een complex probleem waar je meestal niet in je eentje vanaf geraakt.
Als gecertificeerde verlatingsangstexpert kan ik jou helpen met een trainingsplan op maat van je hond om aan de verlatingsangst van je hond te werken. klik hier.
Comments