Het is altijd spannend wanneer honden elkaar voor het eerst ontmoeten. De kunst is om je hond te leren kennen. Sommigen zijn bijvoorbeeld snel bang of hebben gewoonweg geen interesse in andere honden. Ken je hond en forceer deze niet. Als mensen hebben wij ook niet altijd zin om met elke vreemde die we tegenkomen te socialiseren. We kunnen ons bedreigd voelen, omdat we simpelweg niet weten of de andere goede intenties hebben. Stel je voor dat je dan verplicht wordt om toch naar die persoon toe te stappen en er geen vluchtmogelijkheden zijn. Zo voelt het voor onze honden vaak aan.
Alles begint bij communicatie
Eerst en vooral is het belangrijk om goed de “lichaamstaal van je hond” te begrijpen en stress signalen te herkennen. Op deze manier kan je beter inschatten of je hond het leuk zou vinden anderen te begroeten. Begint je hond te grommen of te borstelen (de rug- en nekharen komen overeind) bij het zien van de andere hond? Loop dan liever met een grote boog om de vreemde hond heen.
Verder is het altijd een goed idee als je bij het uitlaten, het baasje van de andere hond vraagt of het ok is dat je hond gaat kennismaken. De andere weet immers beter of zijn eigen hond hiermee gediend zou zijn.
Vaak hoor je het zinnetje “mijn hond doet niets hoor”. Dit kan allemaal wel zijn maar de hond van de andere persoon is misschien wel erg bang van vreemde honden of durft te bijten. Dan heb je er alle baat bij om dit op voorhand te weten.
Aangelijnd of niet?
Bij voorkeur gebeurt de kennismaking wanneer de hond los is. Dit kan in losloopzones, speelweides of een andere neutrale zone. Honden die ruimte hebben, kunnen op hun eigen tempo toenadering zoeken en kunnen ook afstand nemen wanneer ze bijvoorbeeld onzeker of angstig zijn.
Bij speelweides of losloopzones heb je vaak niet in de hand welke honden er komen afgelopen. Er kan zomaar een nieuwe hond losgelaten worden op de weide. Steun je hond als deze hier niet mee gediend is of er een conflict ontstaat en haal hem uit de situatie. Ook hier kan het geen kwaad op voorhand eens te polsen bij het hondenbaasje op de weide of het ok is dat je eigen hond erbij komt. Het gemakkelijkste is om honden 1 op 1 te laten kennismaken, zo hoef je geen hele groep honden in de gaten te houden.
Het is belangrijk te weten dat honden van nature niet frontaal op elkaar afkomen bij een begroeting. Ze doen dit met een zijdelingse boog ten opzichte van elkaar. Dit is veel minder bedreigend. Honden die aan de lijn hangen en een hond langs de andere kant zien aankomen, gaan dit bijgevolg vaak als spannend ervaren. Er komt namelijk een vreemde frontaal op hem af en hij kan niet weg.
Als je denkt dat het contact veilig zal verlopen, kan je de lijn losjes laten hangen, zo krijgen ze de kans afstand van de ander te nemen mocht dat nodig zijn. Twijfel je, dan laat je beter je hond niet kennismaken.
De ene hond is aangelijnd maar de andere niet
Wanneer een hond aangelijnd is en er komt een loslopende hond op hem af, kan dit voor problemen zorgen. De aangelijnde hond kan niet weg en de loslopende hond kan hem overal achterna. Vraag de eigenaar om de hond bij zich te roepen of aan te lijnen. Loopt je eigen hond los en zie je iemand met een aangelijnde hond? Lijn hem dan snel even aan. Verderop kan je hem dan gewoon terug loslaten en zo ontstaan er geen ongewenste conflicten.
Wanneer je hond niet los kan/ mag lopen of wanneer je dit niet vertrouwt, is een lange lijn een mooie optie. Je kan de lijn kort houden waar nodig en terug lang laten waar het veilig is. De hond heeft hierdoor meer bewegingsruimte, meer beslissingsrecht om te snuffelen waar hij wil en jij kan als baasje ook rustiger verder wandelen. Met de lange lijn kan je twee honden laten kennismaken. Er moet natuurlijk wel op toegezien worden dat de lijnen niet in elkaar verstrikt geraken, ze voldoende ruimte krijgen en de lijn er los bij hangt.
Een vlotte ontmoeting
Bij een positieve ontmoeting, gaan de honden in een zijdelingse boog naar elkaar toe en beginnen ze aan elkaars achterwerk te snuffelen. Ze lopen in een kring langs elkaar heen. Honden hebben klieren die informatie geven over hoe ze zich voelen, wie ze zijn, welk geslacht ze hebben, enzovoort. Wanneer honden snuffelen, herkennen ze elkaar. Belangrijk is dat dit op een ontspannen manier kan gebeuren zonder lijn of met een lange losse lijn.
Wanneer de honden een ontspannen en neutrale houding hebben, kan je ze hun gang laten gaan.
Nogmaals, blijf de lichaamstaal van je hond in gaten houden. Is je hond bang of komen zijn haren rechtop te staan, begint hij te grommen? Haal ze van elkaar weg.
Mix & match
Groot en klein
Er bestaat een grote variatie aan hondenrassen. Neem nu bijvoorbeeld de Chihuahua. Voor zo'n klein hondje kan het enorm bedreigend zijn als er plots een Duitse herder of een Deense dog voor hun neus staat. Dit neemt niet weg dat chihuahua's niet overweg kunnen met grote hondenrassen, hun grenzen dienen wel gerespecteerd te worden en men dient alles goed in de gaten te houden.
Leeftijd
Een senior hond die hier en daar al een ouderdomskwaal ervaart, kan het vervelend vinden dat een jonge hond druk komt afgelopen en wil spelen. Zeker als de hond pijn heeft. Oude honden doen liever een lekker dutje.
Intensiteit
Er zijn honden die van nature uit rustiger zijn en geen behoefte hebben aan een wilde ontmoeting of spel. Wanneer een erg onstuimige hond komt afgestormd, kiezen ze liever het hazenpad.
Comments