G-ZQSFN5TZ2F
top of page
Zoeken
Canida

Gedragsproblemen oplossen bij je hond met gedragstherapie


Zit je met de handen in het haar en weet je geen raad meer met het gedrag van je hond? We spreken van gedragsproblemen wanneer een hond gedrag vertoont waar jezelf of je omgeving hinder van gaan ondervinden of wanneer de hond er zelf door lijdt.


Gedragsproblemen zijn relatief. Wat de ene persoon als ongewenst gedrag ervaart, kan voor een ander nog helemaal geen probleem zijn. Als je in een appartement woont, kan een hond die vaak blaft een probleem vormen. Bij een hond op een groot terrein of boerderij kan het juist als aangenaam beschouwd worden als hij het erf bewaakt.



Hondentherapeut



Veel voorkomende gedragsproblemen bij honden


· overmatig blaffen

· in huis plassen

· niet willen luisteren

· agressie naar andere honden of mensen

· jagen achter fietsers en auto’s,…

· niet alleen kunnen zijn

· spullen slopen

· opspringen

· bezitsagressie

· trekken aan de lijn

· ,…



Hondentherapeut



Stap 1: Inzicht krijgen in de situatie


Om het ongewenst gedrag te kunnen aanpakken moeten we eerst inzicht krijgen in de situatie. Wanneer is het gedrag begonnen? In welke omstandigheden vertoont je hond het gedrag, wat spoort de hond aan om het gedrag te vertonen,…


Naast deze omstandigheden spelen ook het ras en de oorsprong een rol. Sommige rassen zijn gevoeliger om spullen te bewaken of om waaks te zijn wanneer mensen hun terrein betreden of voorbij lopen. Een jachthond zal dan weer sneller geneigd zijn om achter vogels of wild aan te rennen.


Medische check up


Belangrijk is om te weten is dat sommige gedragsproblemen zoals agressie, te maken kunnen hebben met pijn. Honden die erge pijn ervaren kunnen zich plots anders gaan gedragen of agressie vertonen. Laat je hond dus zeker ook eens nakijken door de dierenarts om dit te kunnen uitsluiten.



Hondentherapeut


Stap 2: Omgaan met het probleem


Eens we voldoende inzicht hebben waar het gedrag vandaan komt, kunnen we beter omgaan met de problemen en kijken waar we aanpassingen kunnen doen. Eerst en vooral is het belangrijk om te beseffen dat honden nu eenmaal ander gedrag vertonen dan mensen. Een hond is geen robotje die altijd perfect onze regels kan nakomen. Wel kunnen we ervoor zorgen dat we beter op elkaar afgestemd raken. Samenleven met een ander vraagt altijd een inspanning, of het nu een mens of een dier is.


We gaan de hond dus niet meer in een situatie brengen die te moeilijk voor hem is en kijken eerst hoe we aanpassingen kunnen doen aan de situatie.


Soms zijn kleine aanpassingen aan de omgeving al een grote stap vooruit. Bijvoorbeeld bij honden die eten stelen laten we geen eten meer liggen op plaatsen waar de hond aankan. Eten stelen is namelijk een zelfbelonend gedrag. Elke keer dat het hem lukt, vormt dit een motivatie om dit opnieuw te doen. Wanneer de hond een lange tijd geen kans meer krijgt om eten te stelen en je geeft hem een mooi alternatief wanneer je bijvoorbeeld zelf aan het eten bent, gaat de hond geen behoefte meer hebben om eten te stelen.



Hondentherapeut



Stap 3: Volharden


Belangrijk is dat je consequent bent in je doen en laten. Als je een probleem wilt aanpakken dan moet je volharden in het proces. Wanneer je denkt “och voor die ene keer”, dan ga je weer een stap achteruit. Hiernaast is niet te snel opgeven ook een must. Een probleem kan in het begin soms nog wat heftiger gaan optreden wanneer je bezig bent met het aanpakken ervan. Dit is waar mensen het vaak opgeven.


Gedragsproblemen vallen vaak op te lossen maar er komt wel een inspanning bij te kijken.




Wanneer een gedragstherapeut vragen?


· je hond bepaald je leven, je kan de deur niet meer uit zonder problemen?

· je hebt al veel geprobeerd maar er is geen verbetering zichtbaar?

· je twijfelt om je hond te herplaatsen door zijn gedrag?

· ,...


Bij vele problemen is de hulp van een goed geschoolde hondentherapeut of hondentrainer nodig. Deze mensen hebben meer kennis en ervaring om je doorheen het proces te helpen en je te ondersteunen op momenten dat je het het zelf niet meer weet.


Let op met je te laten adviseren door andere mensen, deze goedbedoelde adviezen kunnen het probleem erger maken indien er geen professionele kennis is. Informeer je ook goed op voorhand als de hondentherapeut een aanpak heeft waar je jezelf kan in vinden.



Herken jij jezelf in deze situatie en heb je hulp nodig? Aarzel dan niet om me te contacteren.









0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page